Kucharz
Kucharz- Branżowa Szkoła I Stopnia – Akademia Rzemiosła i Przedsiębiorczości przy Politechnice Opolskiej
Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, w którym wyodrębniono kwalifikację TG.07.Sporządzanie potraw i napojów, potrafi:
−przestrzegać procedur zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
−stosować zasady racjonalnej gospodarki żywnością,
−oceniać żywność na etapie magazynowania, procesu technologicznego i ekspedycji,−przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne,
−użytkować maszyny i urządzenia do przechowywania żywności oraz sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
−dobierać surowce i półprodukty do sporządzania potraw i napojów,
−przygotowywać potrawy i napoje zgodnie z recepturą,
−porcjować, dekorować oraz wydawać potrawy i napoje,
−przestrzegać zasad racjonalnego żywienia,
–stosować programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych,
w zakresie wykonywanych zadań zawodowych:
–przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii,
–udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia,
–stosować przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej, prawa pracy oraz ochrony danych osobowych,
–posługiwać się językiem obcym oraz korzystać z obcojęzycznych źródeł informacji
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje, desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.
Praca: Po ukończeniu możesz pracować w restauracjach, hotelach, hostelach, ośrodkach wypoczynkowych, sanatoriach i innych publicznych miejscach żywienia, na statkach, w pociągach i prywatnych domach. Masz też możliwość założenia własnej działalności gospodarczej.
Możliwości zatrudnienia:
- wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły,
- przedszkola, internaty,
- stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
- restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.